K9 Neuswerk is een hondensport gebaseerd op de in Amerika in korte tijd zeer populair geworden hondensport K9 Nose Work. Deze hondensport combineert alles wat een hond graag doet: snuffelen, zoeken, jagen, eten en spelen!

Het is een sport voor iedereen en iedere hond: groot, klein, oud, jong en ook honden met een handicap kunnen er aan meedoen! Je kunt samen met je hond K9 Neuswerk voor het plezier doen, het is ook mogelijk om in wedstrijdverband de competitie met andere duo’s aan te gaan.

K9 Neuswerk is 100% motivatie en plezier! Er wordt geen druk of dwang gebruikt om de honden te laten zoeken. De cursussen zijn geschikt voor iedereen, veel plezier voor baas en hond!

Detectiehonden zoeken naar bijvoorbeeld drugs of explosieven maar de K9 Neuswerk honden leren zoeken naar 3 verschillende geuren: Birch (Zoete Berk), Anis (Anijs) en Clove (Kruidnagel).

Het leuke aan deze sport is dat de training voor detectiehonden bijna hetzelfde is als de training voor K9 Neuswerk. Hiervoor zijn de stappen in de training van detectiehonden kleiner en eenvoudiger gemaakt. Daardoor wordt deze sport toegankelijk voor alle honden die normaal geen training als detectiehond aan zouden kunnen. Voor hen ligt hier de kans om een goede K9 Neuswerk hond te worden.

De K9 Neuswerk cursussen zijn gebaseerd op belonen! Dit betekent dat de hond leert dat het zoeken en vinden van 1 van de 3 geuren een ultieme beloning oplevert. Aan het begin van de cursus wordt eerst bepaald wat voor de hond deze ultieme beloning is, dit verschilt per hond. Sommige honden vinden een trekspelletje met een speeltje het einde, andere honden doen alles voor hun favoriete speeltje en weer andere honden gaan voor de lekkerste voedselbeloning.

Tijdens de cursussen wordt uitleg gegeven hoe men thuis ook kan oefenen met de hond en wat daar voor nodig is. Het grote voordeel van K9 Neuswerk is dat er geen of zeer lage kosten zijn om met de hond te trainen. Een aantal kartonnen dozen of kunststof bakken zijn al voldoende om goed te kunnen trainen.

De handler wordt geleerd hoe de hond het zoeksysteem aangeleerd kan worden en als de honden het systeem doorhebben dan kan de eerste geur, Birch, aangeboden worden. Ook het verwijzen, bijvoorbeeld zitten, liggen of blaffen, als de hond de geur heeft gevonden wordt in de cursussen aangeleerd.

K9 Neuswerk is een hele leuke sport voor honden van alle rassen, kruisingen en leeftijden. Alle honden kunnen aan deze sport meedoen, uitgezonderd honden die agressief naar mensen zijn. We zien ook dat honden met bijvoorbeeld sociale gedragsproblemen goede K9 Neuswerk honden kunnen worden.

Agressie naar andere honden is geen probleem. De lessen worden gegeven in groepsverband maar elke hond werkt individueel, de andere honden zijn dan niet aanwezig. Daardoor krijgt elke hond rust om te zoeken! Met elke hond wordt per les ongeveer 10 minuten gewerkt. Dit is voldoende omdat het mentaal zeer vermoeiend is voor de hond. Voor de handlers is het zeer leerzaam en ook leuk om de andere honden aan het werk te zien.

Toe aan een nieuwe uitdaging met je hond? Dan is K9 Neuswerk zeker iets voor jou en jouw hond!!!